Ако ние не намалим с 40 процента въглеродните емисии през следващите

...
Ако ние не намалим с 40 процента въглеродните емисии през следващите
Коментари Харесай

Сандов: България трябва да намали с 40 % въглеродните емисии в следващите 3,5 г., за да не връща 13 млрд. лв.

Ако ние не понижим с 40 % въглеродните излъчвания  през идващите три години и половина , България ще би трябвало да връща 13 милиарда лв. , които би трябвало да бъдат оползотворени по Плана за възобновяване и резистентност . Това сподели вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов на районната конференция за възобновима сила RЕ-Source Southeast, която се организира през днешния ден и на следващия ден в " София тех парк ".

Той напомни, че това е една от промените, които са заложени в проекта. Министърът счита, че това мъчно ще стане, в случай че след време се появят съвършените " уловители " на въглероден диоксид . Затова би трябвало да се мисли за по-гъвкави схеми и по-сериозни дейности. По същия метод, в случай че страната ни не трансформира въглищния бранш, няма по какъв начин да оползотвори 2,5 милиарда лв. от Фонда за обективен преход .

Според министъра страната ни би трябвало от ден на ден да децентрализира енергийната система, да се внедряват от ден на ден ВЕИ източници и да има повече " играчи " на пазара, в това число от най-малките. Той уточни, че даже едно домакинство, което сложи панел на покрива с и, по някакъв метод взе участие в цялата енергийна система .

Заради ограничаващи режими през годините има доста малко места, на които да има нови енергийни мощности от ВЕИ , добави вицепремиерът. Той даде за образец, че има възбрана да се строят такива върху земеделска земя. Освен това към момента в България не са навлезли плаващите ВЕИ - фотоволтаици на водна повърхност. Не е добре развита и геотермалната сила. Има ограничавания и за вятърните централи . Министър Сандов посочи, че се прави всичко допустимо да няма спор сред климата и ВЕИ. Затова би трябвало да се способства " отпушването " на всички други благоприятни условия и да се сътвори ясна рамка за рестриктивните режими. 

Работи се интензивно за смяна на Наредбата за подземните и повърхностните води, с цел да се " отпушат " тези процеси, които ще дадат опция върху от ден на ден водни площи да се разполагат фотоволтаични централи . Работи се и с Министерството на земеделието, с цел да се откри метод да се вкарат агрофотоволтаиците, добави вицепремиерът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР